Ammatinharjoittaja saa kirjanpitolain mukaan järjestää kirjanpidon yhdenkertaisena. Halutessaan hän toki saa pitää myös kahdenkertaista kirjanpitoa.
Ammatinharjoittajan - eli kansankielellä "toiminimellä" toimivan yrittäjän - ei kirjanpitolain mukaan ole pakko pitää kahdenkertaista kirjanpitoa.
Siitä huolimatta myös ammatinharjoittajan tulee pitää liiketoiminnastaan kirjaa. Kirjanpitolaki antaa kuitenkin usein vaikeaselkoisena pidetyn kahdenkertaisen kirjanpidon sijaan mahdollisuuden järjestää kirjanpito yhdenkertaisena.
Yhdenkertainen kirjanpito ei kuitenkaan ole yksinkertaista kirjanpitoa.
Aloittelevan yrittäjän kannalta ongelmaksi tulee se, että tästä helpoksi ajatellusta vaihtoehdosta ei juurikaan ole julkaistu kirjallisia ohjeita -- sen vuoksi yrittäjä joutuu itse pitämään huolen siitä, että kirjanpito täyttää tarkoituksensa.
Menot, tulot, korot, verot ja oma käyttö
Myös yhdenkertaisen kirjanpidon tehtävänä on toimia yrittäjän apuvälineenä ja verotuksen lähtökohtana.
Sen vuoksi kirjanpitoon pitää kirjata menot, tulot, saadut korot, maksetut verot sekä tavaroiden ja palveuiden oma käyttö.
Aivan kuin kahdenkertaisen kirjanpidon, on myös yhdenkertaisen kirjanpidon perustuttava tositteisiin ja kuitteihin. Ne on säilytettävä vähintään kuuden vuoden ajan tilikauden päättymisvuoden jälkeen.
Yhdenkertainen kirjanpito on maksuperusteista
Yhdenkertaisen kirjanpidon erityispiirteenä on sen maksuperusteisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että liiketapahtumat kirjataan kirjanpitoon rahan liikkuessa yrityksestä tai yritykseen.
Tämä eroaa kahdenkertaisessa kirjanpidossa yleisesti käytetystä suoriteperusteesta: suoriteperusteen mukaan tapahtumat kirjataan, kun tavara vaihtaa omistajaa.
Yhdenkertaisen kirjanpidon tilinpäätös
Myös ammatinharjoittajan on laadittava tilinpäätös liiketoiminnastaan kahden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.
Yhdenkertaista kirjanpitoa käyttävän ammatinharjoittajan tilinpäätös on kuitenkin yksinkertainen: siihen kuuluu vain tuloslaskelma sekä luettelot hankitusta vaihto- ja käyttöomaisuudesta, saamisista, veloista ja varauksista.
Varsinaista tasetta ei siis laadita, jos käytössä on yhdenkertainen tilinpäätös.