tiistai 5. toukokuuta 2009

Kirjanpito perustuu tositteisiin

Yrityksen tai minkä tahansa muun kirjanpitovelvollisen kirjanpito perustuu liiketapahtumia kuvaavaan tositeaineistoon. Tosite on voi olla paperimuotoinen tai sähköisessä muodossa.

Perinteisesti tositteet ovat paperia. Tositteita ovat esimerkiksi laskut, tiliotteet, rahtikirjat, pöytäkirjat, kuitit käteismaksusta, kassakoneen nauhat ja sopimukset.

Nykyään aineisto on yhä useammin pelkästään sähköisessä muodossa: tiliotteet ovat tiedostoja, samoin laskut, elektroniset laskut ja muut tiedostot.

Kirjanpitoon liitettävien tositteiden tulee olla alkuperäisiä. Ne on osoitettu kirjanpitovelvolliselle ja niissä on myös tositteen antajan nimi ja osoite. Kaikkien merkintöjen pitää olla selviä ja pysyvällä tavalla merkittyjä. Merkintöjen perusteella täytyy olla nähtävissä, minkälaisesta liiketapahtumasta on kyse.

Tositteiden säilyttämisestä täytyy pitää hyvää huolta. Kaikista kirjanpitoon merkittävistä tapahtumista täytyy säilyttää tosite. Paperiset tositteet järjestetään kirjanpitoa varten aikajärjestykseen ja numeroidaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti