tiistai 23. kesäkuuta 2009

Ohjeita tilitoimiston kanssa asioimista varten

Aloittelevan yrittäjän kannattaa valita alusta alkaen ammattitaitoinen ja mieluiten auktorisoitu tilitoimisto. Auktorisointi tarkoittaa, että tilitoimisto on Tili-instituuttisäätiön hyväksymä.

Taloushallintoliitto puolestaan valvoo, että tilitoimisto noudattaa hyvää tilitoimistotapaa. Kannattaakin tutustua Taloushallintoliiton internet-sivuihin, joista löydät paljon arvokasta tietoa.

Tee tilitoimiston kanssa kirjallinen sopimus. Valmiita sopimusmalleja löydät edellä mainituilta Taloushallintoliiton verkkosivuilta. Sopimuksessa sovitaan myös siitä, miten kirjanpitoaineisto toimitetaan tilitoimistolle.

Esimerkiksi arvonlisäverolaskentaa varten kirjanpidon aineisto olisi hyvä toimittaa esimerkiksi myyntikuukautta seuraavan kuukauden 20 päivään mennessä. Palkanlaskenta voidaan usein hoitaa viikossa. Nämä ajat riippuvat kuitenkin tilitoimiston aikatauluista ja yrityksen ja tilitoimiston välillä tehdystä sopimuksesta.

1 kommentti:

  1. Tässä on hyviä vinkkejä. Tuttavani on suunnittelemassa yrityksen perustusta, ja hän aikoo ulkoistaa kirjanpidon Naantalissa. Meillä myös suvussa on pari yrittäjää, mutta he ilmeisesti sen hoitavat itse. Tuttavani kuitenkin kertoi että hänellä ei tietämystä ole niin paljoa, että viitsisi itse lähteä sitä kokeilemaan. Kiitos tästä kirjoituksesta, on kyllä hyödyllinen blogi!
    https://www.leana.fi/kirjanpito/

    VastaaPoista