keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Arvonlisävero -- yritys laskuttaa asiakkaalta ja maksaa valtiolle

Arvonlisävero on välillinen kulutukseen kohdistuva vero. Lopullinen kuluttaja maksaa sen, yritys useimmiten vain tilittää veron: yritys lisää veron tuotteen hintaan, laskuttaa sen asiakkaalta ja tilittää valtiolle.

Arvonlisäveron kertaantuminen estetään vähennysoikeuden avulla. ALV-velvollinen vähentää myynnistä suoritettavasta verosta ALV:n, joka sisältyy verollisiin ostoihin. Näin arvonlisävero ei kertaannu.

Veronperuste tarkoittaa verotonta hintaa, jonka mukaan ALV:n suuruus määritetään. Suoritettava vero = myynnistä laskettava vero (ALV-velka). Vähennettävä vero= ostoista laskettava vero (ALV-saatava). Tilitettävä vero = suoritettava vero – vähennettävä vero.

Arvonlisäveroa sovelletaan kaikkeen tavaroiden ja palveluiden kauppaan, ellei toisin ole määrätty. Verovelvollisia ovat kaikki, jotka harjoittavat liiketoiminnan muodossa tavaroiden tai palveluiden myyntiä tai maahantuontia.

Myynti on siis verovelvollista yritysmuodosta riippumatta. Ostajakin voi olla verovelvollinen, jos ostaa tavaran ulkomailta. Tämä ei koske yksityishenkilöitä.

Poikkeukset:
  • Jos liikevaihto < 8500 euroa, ei myyjä ole verovelvollinen. Jos > 8500, on koko myynti verollista.
  • Yleishyödylliset yhteisöt ovat verovelvollisia vain elinkeinotulosta.
  • Julkisyhteisöt vain liiketoiminnan muodossa tapahtuvasta myynnistä.
  • Sokeat, vaikeavammaiset & uskonnolliset yhdyskunnat on vapautettu ALVista.

Omaan käyttöön otto voi olla verollista. Tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjä:
  • ottaa tavaran tai palvelun yksityiseen kulutukseen
  • luovuttaa käypää arvoa huomattavasti alhaisempaan hintaan
  • ottaa muuhun kuin vähennykseen oikeuttavaan käyttöön

Veroa suoritetaan, jos tavarasta tai palvelusta on voitu tehdä vähennys tai se on valmistetut verollisen liiketoiminnan yhteydessä.

Arvonlisäverotonta toimintaa:
  • kiinteistönluovutukset, -myynti ja -vuokraus
  • terveyden ja sairaanhoito, sosiaalihuolto
  • lain nojalla tapahtuva koulutus
  • rahoitus- ja vakuutuspalvelut
  • esiintymispalkkiot, immateriaalioikeudet, arpajaiset, rahapelit
Verokanta: yleensä 22 %, elintarvikkeet 12 %, kulttuuri-, viihdepalvelut, kirjat jne 8 %, tilatut lehdet ja laivat 0 %.

Vähennykset. Pääsääntöisesti verovelvollinen saa vähentää liiketoimintaa varten ostetusta tavarasta tai palvelusta myyjän maksettavaksi tulevan veron. Näin ei kuitenkaan saa toimia, jos kyse on yksityiskäytöstä, työmatkakustannuksista, edustusmenoista, henkilöautoista, moottoripyöristä, huviajoneuvoista, postimaksuista EU:n ulkopuolelle.

EU:n sisäkauppa – yhteisömyynti – on tavaran lähtömaassa verotonta, verollista vastaanottomaassa. Ostaja suorittaa veron ja vähentää suoritettavan ALV:n. Yleensä suoritettava vero ja vähennettävä vero ovat yhtäsuuria, minkä takia konkreettista veronmaksuvelvollisuutta ei synny. Yhteisömyynnit ja -hankinnat on kuitenkin ilmoitettava verottajalle erikseen.

Ulkomaat: ostaja maksaa tuontitavaran ALV:n tullauksen yhteydessä. Alv lasketaan tullausarvon perusteella. Vero vähennetään normaalisti. Vienti EU:n ulkopuolelle on verotonta.

Kohdistaminen: ostot ja myynnit kohdistetaan ja tilitetään kuukausittain suoriteperiaatteen mukaan. Myös laskutusperiaate mahdollinen.

ALV ja kirjanpito: Verovelvollinen laskee ja tilittää verot itse. Kirjaukset tehdään joko brutto- tai nettokirjausmenettelyä käyttäen. Alv on vain läpikulkuerä ja sellaisena teoriassa ongelmaton. Se aiheuttaa kuitenkin käytännön vaatimuksia kirjanpidolle, koska kirjanpidosta on jatkuvasti saatava kuukausittain tarvittavaa tietoa: suoriteperusteisuus, tositemerkinnät, eri verokannat, vähennyskelvottomat menot, vienti/tuonti.

Ilmaiset kirjanpito-ohjelmat

Kirjanpito vaatii osaamista ja tarkkuutta. Siksi kirjanpidon rutiineja kannattaa helpottaa käyttämällä tietokonetta apuna. Pienen kirjanpitovelvollisen kirjanpito onnistuu mainiosti vaikkapa taulukkolaskentaohjelmalla, mutta vähänkin suuremman kirjanpidon ylläpitäminen on paljon helpompaa käyttämällä erityisesti kirjanpitoa varten suunniteltua tietokoneohjelmaa.

Valitettavasti useimmat kirjanpito-ohjelmat ovat kalliita, eikä niitä kannata ostaa ellei ole varma siitä, että kykenee suoriutumaan itse kirjanpidosta. Pienten yhdistysten ja yhden miehen yritysten kannattaa siksi kokeilla aluksi kirjanpidon toteuttamista ilmaisia tietokoneohjelmia käyttäen.

Olen löytänyt kaksi ilmaista kirjanpito-ohjelmaa, joilla pienen kirjanpitovelvollisen kirjanpidon pitäisi onnistua ongelmitta.

Tappio on ohjelmista vanhempi ja tunnetumpi. Tappio toimii Windows-ympäristössä, minkä ansiosta ohjelmisto on useimmille tietokoneen käyttäjille helppokäyttöinen. Tappioon saat valmiiksi useita erilaisia tilikarttoja: yhdistyksen, osuuskunnan, pienyrityksen, taiteilijan ja esimerkiksi tiekunnan käyttöön soveltuvat tilikartat voit ladata Tappion kotisivulta.

Uudempi ja vähemmän tunnettu kotimainen kirjanpito-ohjelma Tilitin on toteutettu Java-kielellä, minkä ansiosta Tilitin toimii Windowsin lisäksi myös esimerkiksi Mac OS X - ja Linux-ympäristöissä. Tilitin näyttää mainiolta ohjelmalta pienyrityksen käyttöön. Sillä tulostat kätevästi myös tilien saldot, tuloslaskelman, taseen, päiväkirjan, pääkirjan ja ALV-laskelmat. Itse aion ryhtyä pyörittämään pienyritystäni Tilittimen avulla.

Tunnetko muita ilmaisia tai edullisia kirjanpito-ohjelmistoja? Anna vinkkisi kommenttilaatikoon!