perjantai 16. syyskuuta 2011

Tilitoimiston valitseminen on kauaskantoinen ratkaisu

Aloittava yrittäjä tekee monia tärkeitä ratkaisuja, joilla on pitkäaikaisia vaikutuksia. Yritykselle on valittava toiminimi, sen tuotteet on saatava kuntoon, valittava toimipaikka ja yhtiömuoto sekä suunniteltava edes epämääräinen liiketoimintastrategiä. Kaiken lisäksi yrittäjän on hankittava yritykselleen rahoitusta, jotta liiketoiminnan aloittaminen olisi edes mahdollista.

Näissä kaikissa pulmissa hyvä tilitoimisto voi auttaa sinua monin tavoin. Sen vuoksi ei ole lainkaan samantekevää, minkä tilitoimiston valitset yrityksellesi.

Hyvän tilitoimiston avulla voit keskittyä ydinbisnekseen

Kun yrityksen tilitoimisto on luotettava, osaava ja pitkäaikainen kumppani, voit rauhassa keskittyä ydinliiketoimintaan. Kun kirjanpito ja lainsäädännön velvoitteet hoidetaan asianmukaisesti, vältyt monilta epämiellyttäviltä yllätyksiltä.

Silloinkin yrittäjän on hyvä tietää edes jotakin kirjanpidosta, sillä muussa tapauksessa kirjanpitäjän ja taloushallinnon kieltä voi olla vaikea ymmärtää. Yrittämisessä on kuitenkin pitkälti kysymys talouden tehokkaasta hallinnasta, minkä vuoksi jokaisen liiketoimintansa menestyksestä kiinnostuneeen yrittäjän kannattaa pysyä kärryillä kirjanpitäjänsä puheista.

Suomessa on tarjolla monenlaisia tilitoimistoja, on pieniä ja suuria, edullisia ja kalliita tilitoimistoja. Toiset ovat erikoistuneet palvelemaan tietynlaisia yrityksiä, toiset taas ovat täyden palvelun taloja, joiden palvelut sopivat yritykselle kuin yritykselle koosta ja toimialasta riippumatta.

Yrittäjän kannattaa joka tapauksessa jättää tarjouspyyntö useammalle kuin yhdelle tilitoimistolle. Silloin pääset selville alan yleisestä hintatasosta. Samalla eri tilitoimistojen hintatasokin antaa osviittaa siitä, onko toimisto yrityksellesi sopiva, vai havitteleeko se kenties isompia yrityksiä asiakkaaksi: pörssiyhtiön ja ammatinharjoittajan kirjanpito ovat nimittäin hiukan eri kokoluokan ongelmia.


Tarjouspyynnön jättämiseksi sinun tulee kyetä arvioimaan:

  • tilikauden liikevaihto
  • henkilökunnan määrä
  • osto- ja myyntilaskujen määrä vuodessa
  • käteistapahtumien määrä
  • muiden tilitapahtumien määrä
Nämä kertovat tilitoimistolle jo aika hyvin sen, minkälaajuisesta liiketoiminnasta oikein on kyse. Sen jälkeen voit itse päätellä yrityksellesi annettujen tarjousten perusteella, onko tilitoimisto sinulle sopivin.

Älä anna pelkän hinnan ratkaista


Minkä tahansa palvelun kyseessä on hätiköityä tehdä päätös pelkän palvelun hinnan perusteella. Loppujen lopuksi eri tilitoimistojen osaaminen ja palvelut saattavat olla aivan eri tasolla.

Yksi seikka, joka kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon, on tilitoimiston auktorisoiminen. Taloushallintoliitto ja Tili-instituutti auktorisoivat tavallista laadukkaampia tilitoimistoja -- vain noin puolet auktorisointia havittelevista tilitoimistoista saa tämän korkeasta laadusta kertovan hyväksynnän!

Tällainen iso ja osaava tilitoimisto osaa auttaa yritystäsi silloinkin, kun yrityksesi kasvaa pienestä muutaman hengen startupista menestyväksi pk-yritykseksi. Silloin sinun ei tarvitse vaihtaa tilitoimistoa kasvettuasi pienen yksinyrittäjän toimiston palveluista ulos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti